Om oss

Bykultur ideell förening inleder sin verksamhet under våren 2022. Syftet är att presentera publika kulturupplevelser av hög kvalitet på landsbygden. Genom att erbjuda en arena där scenkonstartister med olika bakgrund och discipliner kan mötas, experimentera, kreera och producera nyskapande projekt och föreställningar.

Styrelsen

Methinee Wongtrakoon är medgrundare och ledamot i föreningen Bykultur. Methinee är akrobat / dansare och koreograf från Sverige och den första cirkusartisten som belönades med det prestigefyllda Bernadotte Art Award. Som nioåring började Methinee utöva cirkus i den anrika barncirkusgruppen ”Furuvikbarnen”. Detta ledde till Cirkusgymnasiet i Gävle och sedan till Cirkus Cirkörs utbildning Cirkuspiloterna där hon utvecklade ett unikt kroppsspråk bestående av en egen blandning av
contortionism, akrobatik och dans.

Methinee har arbetat med ett flertal olika cirkus-, dans- och teaterkompanier, bland annat Dramaten, Pantomim teatern, Kungliga Operan, Drottningholms slottsteater, Malmö Stadsteater, Saloranta & de Vylder och världsturnéer med Zimmermann & de Perrot, Cirkus Cirkör och MZ Atelier.

John Simon Wiborn är medgrundare och ledamot i föreningen Bykultur. Simon är koreograf och scenkonstnär utbildad vid Dans och Cirkushögskolan. Under sin skolgång specialiserade han sig inom parakrobatik, handstående och dansakrobatik. Han har praktiserat nutida dans under flera år och har, genom mötet mellan dans och cirkus utvecklat ett eget skapande och uttryck. Efter examen 2014 skapades ”Svalbard Co” med klasskamrater. De skapade föreställningen ”all genius all idiot” som har visats och hyllats världen över. Som koreograf arbetar han ofta tillsammans med Methinee Wongtrakoon. Han har arbetat som artist med kompanier och koreografer som: Charlotte Engelkes, Ossi Niskala, Cirkus Cirkör, Cirk La Putyka, Peter Jasko, Roberto Olivan, Boaz Barkan, Quattrox4, Animal Religion samt Teater Glimt.

Lena Bjurström är medgrundare och ledamot i föreningen Bykultur. Lena, född och uppvuxen på Rödön, flyttade i 20-årsåldern till Stockholm där jobb kombinerades med ekonomistudier och där den egna familjen successivt byggdes upp. Yrkesmässigt, i början av 70-talet, fem fantastiska, spännande och glada år i musikbranschen för att därefter i 15 lärorika år jobba entreprenöriellt och innovativt i den då helt nya IT-branschen. Först genom att tillsammans med några av Stockholms vassa program- och systemvetare bygga och driva datakonsultverksamhet helt efter egna ideal och tankar. Därefter i internationell miljö som CFO i den amerikanska programvarubranschen. De senaste ca 20 åren har Lena byggt upp och utvecklat den egna konsultrörelsen inom redovisning och lön, Ekonomi Klara Papper, med 80 medarbetare i Stockholm och 15 i Östersund. Sedan 2016 leds verksamheten av sonen Magnus och idag har Lena lämnat bolaget som drivs och utvecklas vidare med namnet Klara Consulting. Rödön och Jämtland har under alla år varit en stor och viktig del i Lenas och hennes familjs fritidsliv. Först i ett av husen på gården och sedan 12 år tillbaka i det egna paradiset nere vid Storsjöns strand.

Agneta Enzell är medgrundare och ordförande i föreningen Bykultur. Agneta är född och uppvuxen på Rödön i Jämtland. Efter några år av resor och jobb utomlands gick hon i början av 80-talet konst & hantverksutbildning vid Nyckelviksskolan i Stockholm i. Detta ledde till starten av hennes första företag inom textildesign. 1986 gick flytten åter till Stockholm, med jobb inom produktutveckling, handel och projektledning samt bildande av familj. 1995 återvände familjen till hemgården i Jämtland där Agneta bl.a. startade Byhuset med formbutik, kafé och utställningar, en verksamhet hon fortfarande driver sommartid. Därutöver jobbar Agneta som Inredningskoordinator med uppdrag för privat och offentlig miljö, samt driver och utvecklar klädmärket By Enzell.

Om Byhuset

BYHUSET Sedan starten 1995 har Byhuset arrangerat konst, foto- och formutställningar samt div. scenkonstföreställningar. Genom åren har vi haft glädjen att presentera både lokala och internationellt erkända artister, formgivare, fotografer och konstnärer. I samarbete med Föreningen Bykultur fortsätter vi att stötta kulturutövare och inspirera våra besökare genom att erbjuda utställningar och scenkonstprojekt i Byhuset – en plats för ny form.

Kontakt

Tveka inte att kontakta oss, här eller via sociala medier!

Image